De Woningcrisis in Nederland: achtergronden en oplossingen en de rol van woningcorporaties

De laatste vijf jaar staat het woningmarktvraagstuk prominent op de politieke agenda en is het een dankbaar onderwerp voor de media die superlatieven te kort komen om de huidige problematiek te beschrijven. Tegen deze achtergrond besteedt dit college aandacht aan de belangrijkste woningmarktproblemen in Nederland. In dit kader worden er tien opgaven besproken die een relatie hebben met met het woningtekort, economisch zijn georiënteerd, te maken hebben met de leefbaarheid en een technische component hebben. Deze aspecten zijn sterk aan elkaar gerelateerd en hebben betrekking op zowel een kwantitatief als kwalitatief woningtekort en raken direct de bestaanszekerheid van huishoudens. Zo zorgt dit tekort ervoor dat starters en middeninkomensgroepen op de woningmarkt zich moeilijk een plaatsje kunnen verwerven, is de samenstelling van de woningvoorraad niet afgestemd op de woningvraag van de sterk groeiende groep ouderen en leidt het woningtekort tot hoge prijzen in de vrije huur- en koopsector. Een beter passend woningaanbod voor ouderen bevordert doorstroming, waardoor woningen vrijkomen voor starters en andere doelgroepen

Vervolgens besteedt het college aandacht aan de oorzaken van de huidige woonproblematiek. Het begrijpen van de oorzaken helpt bij het vinden van effectieve oplossingen. Meer specifiek komen de gebrekkige marktwerking en het in het recente verleden onderschatten van de problematiek, het zwalkende en cyclische overheidsbeleid en de sterke groei van de bevolking en de daling van de woningbouwproductie aan bod. Na deze meer algemene beschouwing passeren vijf specifieke aspecten de revue: het woningtekort, het woonlastenvraagstuk, de woningvraag van ouderen, de leefbaarheid en de funderingsproblematiek.

Bij de bespreking wordt steeds aangegeven hoe woningcorporaties op basis van concrete instrumenten en voorbeelden kunnen bijdragen aan het oplossen van deze vraagstukken. Hierbij staan we ook stil bij de onderlinge samenhang van deze vraagstukken en bij de strategische keuzen die een corporatie kan maken. In de praktijk blijkt namelijk dat het alleen oplossen van een van deze vraagstukken niet optimaal werkt. Juist het in samenhang behandelen van deze opgaven leidt veelal tot een beter eindresultaat. Ook hebben corporaties verschillende drijfveren die vaak in het DNA van de corporatie zijn ingeslepen waarom en hoe zij bepaalde opgaven te lijf gaan. Hierbij geldt dan dat er veel oplossingsruimte voor handen is.

Docenten: Prof.dr. Peter Boelhouwer

In totaal bestaat het college uit 4 blokken, met een totale duur van 73 minuten. De kosten van dit online college bedragen €125,- (BTW is niet van toepassing).

Quote

De Academie voor Toezichthouders en Commissarissen helpt u graag om een verschil te maken!

© 2025 Avicenna - Academie voor Leiderschap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring