Kracht & Tegenkracht: het ongemakkelijke gesprek in de boardroom

In dit bijzondere online college voert dr. Marilieke Engbers de dialoog met prof. dr. Ernst Kuipers (vm. bestuursvoorzitter MC Erasmus, momenteel minister VWS) en Hedy van den Berk (bestuurder woningcorporatie Havensteder) over hun aanpak en ervaringen met betrekking tot ‘Kracht en Tegenkracht in de boardroom’. Dit gebeurt o.l.v. Maarten Bouwhuis (o.a. presentator BNR).

Centraal in dit college staat de publicatie Kracht en Tegenkracht van de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Uit het onderzoek, uitgevoerd door dr. Marilieke Engbers, blijkt dat de mate van tegenkracht uitgeoefend door de omgeving bepalend is voor het risico op paradigmaverkleving. Dat ontstaat als een bestuurder en /of lid van de Raad niet meer leert, vasthoudt aan eigen overtuigingen, geen tegenspraak meer duldt en omringd wordt door gelijkgestemden. Dit noemen we ook wel defensiviteit en heeft uiteraard gevolgen voor de governance. Hoe herkent u de verkleefde bestuurder? Hoe voert u het gesprek over het functioneren van hem of haar en wat maakt het gesprek hierover zo moeilijk?

Docent: dr. Marilieke Engbers
In dialoog met prof. dr. Ernst Kuipers (vm. bestuursvoorzitter MC Erasmus, nu minister VWS) en Hedy van den Berk (bestuurder woningcorporatie Havensteder).

In totaal bestaat het college uit 5 blokken, met een totale duur van 1.23,35 minuten. De kosten van dit online college bedragen €125,- (BTW is niet van toepassing).

Deelname aan deze online masterclass levert 1 PE punt op (voor leden van de VTW Academie).

Quote

De Academie voor Toezichthouders en Commissarissen helpt u graag om een verschil te maken!

© 2024 Avicenna - Academie voor Leiderschap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring