Toezicht op privacy en gegevensbescherming

In dit college staat de rol van de toezichthouder centraal bij privacy en gegevensbescherming. Sinds de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018, is er binnen organisaties veel gebeurd in het organiseren van privacy management. Aan de andere kant zijn er (bijna) dagelijks nieuwsberichten waarin privacy en informatiebeveiliging een grote rol spelen. Een van de grote risico’s voor organisaties ten opzichte van de organisatie doelstellingen ligt in het behouden van beschikbaarheid, veiligheid en integriteit van de data over persoonsgegevens.

Hoe komt u er bijvoorbeeld achter of een onderwijsinstelling goed omgaat met de persoonsgegevens van de leerlingen? Of de woningcorporatie met de persoonsgegevens van huurders? Voor bestuurders ligt hier een zware opgave, maar wat is hierin de rol van een toezichthouder? In dit college wordt daar dieper op ingegaan. Vanuit een algemene schets over het grondrecht op privacy, naar een korte uitleg van het doel van het bestaan van de AVG. Vanuit een model over het kalibreren van toezicht op privacy en gegevensbescherming wordt vervolgens vormgegeven aan concrete sturingsnormen met daarbij praktische handvaten voor het uitoefenen van toezicht.

Docent: Regina Valk en Gerard Jan Ritsema van Eck

In totaal bestaat het college uit 5 blokken, met een totale duur van 53.51 minuten. De kosten van dit online college bedragen €125,- (BTW is niet van toepassing).

Deelname aan dit online college levert leden van de VTW Academie 1 PE punt op.

Quote

De Academie voor Toezichthouders en Commissarissen helpt u graag om een verschil te maken!

© 2024 Avicenna - Academie voor Leiderschap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring